
Ini biskut Almond Kisses... akak buat utk raya thn 2012. Lama dah amek gambarnya, ni baru nak masukkan dlm blog.

RESIPI BISKUT ALMOND KISSES
Bahan2:
250 g mentega
120 g gula aising
300 g tepung Red Rose
80 g tepung jagung
60 g tepung kastad
100 g serbuk badam dibakar sekejap
1 biji kuning telur
Hiasan :
Badam biji
Gula manik
Coklat masakan putih
kuning telur untuk sapu atas biskut
Cara :
- Krimkan mentega & gula aising hingga sebati.
- Masukkan kuning telur & gaul lg.
- Masukkan tepung jagung, tepung kastad & 3/4 tepung red rose diikuti badam serbuk.
- Uli hingga menjadi doh.
- Kalau adunan lembik, masukkan lebihan tepung sedikit demi sedikit, uli hingga mendapat doh yg boleh diterap. (kalau masih lembik, tambah jumlah tepung lg)
- Canai & terap dgn acuan bentuk diamond.
- Sapukan kuning telur & letakkan badam biji atas biskut serta hias dgn gula manik.
- Bakar 12 minit pd suhu 180C atau sampai perang.
- Setelah sejuk, hias dgn coklat putih yg telah dicairkan.
Boleh buatkan... senang je.. Cantik dan sedap.
Ok..out dulu. C ya! :D

No comments:
Post a Comment