
Ini nama nya Madeleines...kek kecik2 yg ringan dan mudah dibuat... Acuan tu klu tak ada, boleh gunakan acuan cupcake yang kecik tu ye...

Ni la rupanya Madeleines tu...Sedap di makan panas2...

RESIPI MADELEINES
145 g mentega (cairkan)
1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung kek
2 biji telur gred A
2/3 cwn gula kaster
1 st perasa lemon
1 biji parutan kulit lemon
sedikit gula aising (utk dusting atas madeleines)
Cara2:
- Ayak tepung gandum dan tepung kek.
- Masukkan telur & gula kaster ke dlm mangkuk & pukul sampai pekat.
- Masukkan perasa lemon & parutan kulit lemon.
- Bila adunan sudah pekat, masukkan mentega cair.
- Masukkan campuran tepung & dgn menggunakan spatula, kaup balikkan sehingga adunan sebati.
- Rehatkan sekejap.
- Acuan madeleines disapukan sedikit mentega & tabur tepung.
- Isikan adunan ke dlm acuan 3/4 penuh.
- Bakar 10 min dlm oven 180C.
- Biarkan madeleines sejuk sedikit sebelum dikeluarkan dr acuan.
- Hias dgn gua aising.
Senang je kan... Klu teringin nak mkn, boleh la cuba.
Ok, setakat ni je... c ya! :D

No comments:
Post a Comment