
Biskut ni anak2 akak suka sangat...biasanya memang biskut yg mula2 abes & tak sempat nak hidangkan pada tetamu. Biskut yg wajib ada setiap kali raya... U all cuba la buat & rasa sendiri ye...

RESIPI BISKUT COKLAT CHIPS RANGUP
Bahan2:
230 g mentega
20 g shortening
300 g tepung naik sendiri
2 sb serbuk koko
200 g gula perang
1/2 st coffee oil
1 biji telur
1 st esen vanilla
1/4 cwn oats (kisar halus)
1/2 cwn serbuk badam
1/2 cwn kekacang (bakar sekejap & cincang jgn terlampau halus)
1 1/2 cwn choc chips
Hiasan:
Cooking coklat - dicairkan
Badam cincang - dibakar hingga perang
Cara:
- Pukul telur bersama esen vanilla & coffee oil, perap selama 2 jam atau semalaman & simpan dlm fridge, biar pada suhu bilik sblm digunakan.
- Krimkan mentega & gula perang hingga kembang, masukkan bancuhan telur & kacau sebati.
- Masukkan oats, serbuk badam, cincangan kekacang & choc chips & digaul sebati.
- Masukkan tepung & serbuk koko,uli hingga menjadi doh yg agak lembut ttp tdk lembik.
- Gunakan sudu utk membentuk doh & susun atas tray.
- Bakar selama 15-20 minit pada suhu 170C.
- Sejukkan atas redai & hias dgn coklat cair & badam.
Jgn lupa mencuba buat biskut yg sedap ni ye... Mesti tak cukup satu adunan...& akan ada byk permintaan...
Ok.. c ya! :D

No comments:
Post a Comment