
Ini namanya whoopie pie.... Sebenarnya bancuhan kek yg dibakar secara piping kecik2 atas tray yg dilapik dgn kertas minyak. Ok la gak..sebab senang nak makan...

RESIPI STRAWBERRI & CREAM WHOOPIE PIE
Bahan2 :
250 g tepung gandum
1 st soda bikarbanat
115g mentega
130 g gula kaster
1 biji telur gred A - dipukul sedikit
1 st vanilla
150 ml buttermilk
Sedikit gula aising utk dusting
buah strawberri utk hiasan.
Cara:
- Tepung, soda bakarbonat & garam diayak bersama.
- Mentega & gula dimasukkan dlm mangkuk & dipukul hingga kembang & pucat.
- Masukkan telur & vanilla, diikuti oleh separuh campuran tepung.
- Masukkan buttermilk & kacau lg.
- Masukkan lebihan tepung & gaul sebati.
- Paipkan menjadi 24 bulatan sederhana besar, jarakkan sedikit supaya tdk melekat.
- Bakar 180C selama 10-12 minit.
- Sejukkan selama 5 minit di atas loyang sebelum dialihkan ke atas redai.
Filling
300 ml double cream
4 sb gula aising
3 sb jem strawberri- hiris
- Pukul double cream sampai kembang dan kental, masukkan gula aising, pukul sebati.
- Letakkan jem strawberri pada sebelah permukaan pie, susun hirisan strawberri diatasnya & paipkan krim yg telah dipukul kembang.
- Tutup dgn sebelah lg pai & ayak gula aising di atas nya.

Senang je kan... Cuba la buat... Akak rasa pai ni agak manis gak..so, kurangkan sikit gula pun tak apa...
Ok..out dulu...C ya! :D

No comments:
Post a Comment